Ψυχοθεραπεία

Τί είναι η Ψυχοθεραπεία?

Σύμφωνα με το γενικό ορισμό, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων  και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων. Εμπλουτίζοντας τον παραπάνω ορισμό, συνηθίζω να περιγράφω την ψυχοθεραπεία σαν ένα προσωπικό ταξίδι προς την αποδοχή και κατανόηση του εαυτού μας, με τη συντροφιά ενός μη επικριτικού και με ενσυναίσθηση οδηγού. Ο θεραπευτής, ως οδηγός, επιζητά να μάθει και να καταλάβει τον θεραπευόμενο, ώστε να τον στηρίξει με τον καλύτερο τρόπο και πάντα με σεβασμό στη μοναδικότητά του. Μαζί θα βρούν τι χρειάζεται για να κάνει τη ζωή του, τις εμπειρίες του και τις σχέσεις του δυνατές, υγιείς και ικανοποιητικές για τον ίδιο. Η αλλαγή και το «μεγάλωμα» που έρχονται μέσω της αυτογνωσίας, δρομολογούν πιο αποτελεσματικές επιλογές στους τομείς της ζωής μας, συνυφασμένες με τον πραγματικό εαυτό μας που αναδύεται.

Πώς Δουλεύω

Η αρχική επίσκεψη θα μου επιτρέψει να καταλάβω ποια είναι τα θέματα που σας δυσκολεύουν και για τα οποία ζητάτε βοήθεια. Η πρώτη συνεδρία δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξεκινήσει η ψυχοθεραπεία. Θα ακούσω με προσοχή το αίτημά σας και θα εκτιμήσω αν πραγματικά μπορώ να σας βοηθήσω και εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε εάν αισθάνεστε ότι μπορείτε να με εμπιστευτείτε. Εάν αποφασίσουμε να δουλέψουμε μαζί, θα ορίσουμε από κοινού το βηματισμό και τους στόχους της θεραπείας. Οι ατομικές συνεδρίες διαρκούν εξήντα λεπτά, οι συνεδρίες ζεύγους και οι οικογενειακές μιάμιση ώρα, ωστόσο μπορεί να δοθεί παραπάνω χρόνος εάν κρίνω ότι είναι απαραίτητο. Είναι το πρώτο μου μέλημα να χτίσω μια θεραπευτική σχέση που θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια, άνεση και εμπιστοσύνη. Η εξειδίκευσή μου στη συστημική* ψυχοθεραπευτική προσέγγιση σε συνδυασμό με την προσωπική μου θεραπεία, μου έχουν δώσει την εμπειρία να προσαρμόζω τις μεθόδους ώστε να ανταποκρίνονται σ’ αυτό που ο θεραπευόμενος χρειάζεται και που δε μοιάζει με αυτό που χρειάζεται οποιοσδήποτε άλλος.

*Η συστημική προσέγγιση είναι μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση κάθε είδους ψυχολογικών δυσκολιών που αφορούν το άτομο, το ζευγάρι ή την οικογένεια. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η έμφαση που δίνεται στις σχέσεις, στην επικοινωνία και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, ώστε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, η διαταραχή ή το σύμπτωμα του θεραπευόμενου. Στόχος της συστημικής θεραπείας είναι η διερεύνηση και η δημιουργία νέων λύσεων στα θέματα που οδηγούν έναν άνθρωπο στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή.
Κύλιση προς τα επάνω